- I takt med att vi i SCARP-programmet i Sverige började att lära oss mer och mer så insåg Naturvårdsverket och IVL att vi parallellt kunde använda möjligheten att sprida våra erfarenheter och det som vi har lärt oss i den här processen, säger Stefan Åström.
Valet föll på några länder i Östeuropa; Ukraina, Vitryssland och Ryssland. Den bakomliggande förhoppningen är att dessa östeuropeiska länder ska ratificera Göteborgsprotokollet och få igång sitt arbete med luftvård.
- Vi tycker att vi kan se en utveckling. Under vårt besök i Moskva under hösten 2010 märkte vi ett större intresse och engagemang liksom bättre samarbete mellan interna aktörer. Vår förhoppning är att öka det inhemska stödet för luftvårdsfrågor i Ryssland, säger Stefan Åström.
Nytt för årets konferens Atmosphera var ett speciellt fokus på spridningsmodellering samt luftföroreningars koppling till hälsoeffekter. En av föreläsarna från SCARP-programmet var Göran Pershagen, Karolinska Institutet, som presenterade nya resultat från sin forskning om sambandet mellan skogsbränderna kring Moskva under värmeböljan i Ryssland sommaren 2010 och hälsoeffekter.
- Särskilt positivt var också att vi under konferensen kunde upptäcka att även andra östeuropeiska länder har börjat få upp ögonen för GAINS-modellen och fått ökat intresse för att lära sig mer, säger Katarina Yaramenka, IVL Svenska Miljöinstitutet.